Călacea este situată în nordul Banatului, între municipiile Arad şi Timişoara.
Coordonatele sale geografice sunt 21.146667° longitudine estică şi 45.9525°, latitudine nordică.
Din 1996, staţiunea Băile Călacea, aflată în apropierea Timişoarei, a intrat într-un amplu proces de reamenajare şi relansare, fiind cunoscută acum ca societatea comercială „Turism şi tratament Aqua" S.A. În urma numeroaselor investiţii de proporţii, staţiunea şi-a schimbat aspectul, oferind atracţii pentru toate vârstele. Printre cei „răspunzători" pentru tot ce s-a realizat aici se numără şi dl Mircea Melteş, unul dintre acţionarii principali şi totodată managerul societăţii.
Sanatoriul, reamenajat şi dotat, are o capacitate de 250 de locuri şi dispune de cantină-restaurant. Baza de tratament asigură zilnic 17 proceduri - electroterapie, termoterapie, kineto-terapie, masoterapie şi altele, sub atenta supraveghere a cadrelor medicale. Tot aici funcţionează şi un club de destindere şi relaxare, pentru persoanele de vârsta a III-a aflate la tratament. Pentru un sejur complet de 18 zile se achită 70% din valoarea pen-siei solicitantului, în urma colaborării cu Casa Judeţeană de Pensii Timiş.
Pe lângă „fabrica de sănătate", cum i se mai spune sanatoriului, cea de a doua mare realizare este parcul. Acesta se întinde pe aproximativ 15 ha şi a fost amenajat atât după sistemul francez, cu alei ordonate, cât şi după cel englez, cu alei bătătorite de... plimbăreţi. Parcul are o importantă valoare dendrologică, aici existând numeroase specii indigene şi exotice de arbori şi arbuşti. Cea mai frumoasă porţiune a parcului este, poate, pădurea de salcâmi, unde se află specia numită Evodia, care nu are ţepi, „importată" tocmai din Australia. După cum ne spune dl Mircea Melteş, există intenţia înfiinţării unei păduri melifere pentru crescătorii de albine din regiune, pepiniera de salcâmi fără ţepi numărând deja câteva sute de exemplare.
Mândria staţiunii o reprezintă lacul cu nuferi, care se întinde pe aproximativ 400 mp, în 1996 aici fiind aduşi de la Băile Felix nu mai mult de trei nuferi albi - „Nympheea Lotus", varietatea termalis. Cu toate că e toamnă şi au început să se retragă spre fundul lacului, în nămol, de unde vor ieşi la primăvară, pe suprafaţa apei sunt mai mult de 50 de flori de nufăr alb. Se intenţionează crearea şi a unui lac de nuferi de apă rece, bazinul fiind deja amenajat, dar astfel de exemplare se găsesc mai greu. Nuferii de la Moneasa s-au dovedit a fi tot de apă termală, iar cei care au înfrumuseţat lacul de lângă mănăstirea Bezdin (aflată lângă localitatea Sânpetru German) au fost înghiţiţi de Mureş. Dl Melteş are informaţii că ar exista lângă Dunăre, la Moldova Nouă, de unde are de gând să aducă câteva exemplare.
Un alt punct de atracţie îl constituie mini-grădina zoologică amenajată în mijlocul staţiunii. Aici pot fi admiraţi: fazani, păuni, iepuri de casă, dar şi de câmp, raţe sălbatice, dar şi exemplare de Ţiţica şi Ivan, adică de pisici gri de Rusia. De asemenea, lângă intrarea în complex a fost amenajat un spaţiu special, unde vieţuiesc şapte cerbi lopătari şi căprioare. De reţinut este faptul că accesul în complex este liber. Totodată, la aproximativ 5 km de Băile Călacea, în localitatea Satchinez, există o rezervaţie de egrete albe, motiv pentru care aşezarea mai este numită şi Mica Deltă a Banatului.
Staţiunea se mai mândreşte cu un ştrand de dimensiuni olimpice şi cu o bază sportivă, cu terenuri de fotbal, de tenis şi locuri de joacă pentru copii. Campingul aflat în apropiere dispune de peste 100 de locuri de cazare. Putem spune că, prin reamenajarea întregii staţiuni, bănăţenii au demonstrat încă o dată că pot fi fruncea, chiar şi în turism, cu bani - nu foarte mulţi -, în schimb cu multă muncă şi dăruire.
Băile 1 Mai, localitate situată în apropiere de Oradea, au fost cunoscute de-a lungul timpului nu doar pentru proprietăţile balneologice, ci şi pentru rezervaţia de nuferi. Rezervaţia naturală „Lacul cu nuferi - Pârâul Peţea" este singurul loc din Europa unde nuferii trăiesc în condiţii naturale, începând din terţiar şi până în zilele noastre. Egiptul este al doilea loc în lume unde, datorită condiţiilor climatice similare, specia a supravieţuit natural răcirii climei din cuaternar. Nufărul termal a fost remarcat încă din 1798 de botanistul Paul Kitaibel. Viaţa florii durează 6- 7 zile şi produce circa 40 000 de seminţe. Din nefericire, în prezent, rezervaţia este victima unui dezastru ecologic declanşat de actele necugetate ale omului. Pe de o parte, localnicii se îmbăiază şi culeg florile de nufăr, pe de altă parte, acestea constituie şi hrană pentru animale, întrucât, conform tradiţiei locale, „vacile dau lapte mai mult dacă beau apa din lac şi mănâncă nuferi". La Băile Felix, situaţia este alta. În centrul parcului bine întreţinut se află două bazine de dimensiuni considerabile, unul cu nuferi cu flori mari, de culoare roz, iar celălalt cu flori albe, ce plutesc la suprafaţa apei, ambele de o frumuseţe deosebită.
Staţiunea balneoclimaterică Băile Călacea este situată pe drumul judeţean 693, la 25 km de Timişoara şi 30 km de Arad. Altitudinea este de 117 m, iar clima este continental-moderată cu influenţe mediteraneene, cu ierni blânde şi veri răcoroase, temperatura medie anuală fiind de 11°C, iar precipitaţiile sunt reduse. Factorii naturali de cură sunt cunoscuţi încă din primele decenii ale secolului al XX-lea, staţiunea fiind apreciată pentru apele minerale termale de 38-39°C, bicarbonate şi calcice. Dacă ne referim la indicaţiile terapeutice, specialiştii recomandă Băile Călacea în cazul afecţiunilor reumatice, ginecologice şi ale sistemului nervos periferic. În prezent, Băile Călacea, cu un teritoriu ocupat de 17 ha, reprezintă o bază balneoclimaterică de tratament, de agrement, precum şi de turism intern şi internaţional. Monica Diana Pavel
Agenda nr. 40/6 octombrie 2001