Apar noi atracţii imobiliare   

Dezvoltarea imobiliară din judeţul Timilş face să apară noi zone care  să constituie tentaţii pentru cei care doresc să construiască.

Nu doar localităţile situate la câţiva kilometri de Timişoara sunt la mare căutare, ci chiar şi cele aflate la 15-20 de kilometri, în funcţie de facilităţile oferite şi de poziţionarea faţă de anumite obiective.

Un interes crescut se resimte în comuna Orţişoara şi în localităţile aparţinătoare, Călacea, Seceani şi Corneşti, unde începe să se construiască tot mai mult. Satul Seceani are şi avantajul că se află în apropiere de autostradă.

Atracţia imobiliară este generată şi de infrastructura creată: în noul PUZ din  Orţişoara s-a introdus gaz metan, în noul PUZ din Corneşti se lucrează la reţeaua de curent electric, iar în Călacea se refac pavajele.

De asemenea, după cum a declarat primarul Aleodor Sobolu, până în toamnă vor fi asfaltate străzile din toate satele aparţinătoare, fiind de aşteptat o dezvoltare imobiliară şi mai susţinută. 

 

Locuitorii comunei Orţişoara au motive de bucurie. Nu mai puţin de 12 kilometri de drumuri din localitate vor fi asfaltate, estimându-se ca lucrările să fie finalizate până în luna octombrie. O porţiune de opt kilometri va fi realizată în cadrul programului PNDL, pentru care a fost depusă documentaţia la Bucureşti, iar costurile pentru restul de patru kilometri vor fi suportate din bugetul local. Valoarea lucrărilor derulate prin PNDL este de 1,1 milioane euro.

 

Comuna Orţişoara va suferi schimbări radicale în cursul acestui an. Administraţia locală are în vedere proiecte extrem de ambiţioase, care îşi vor pune serios amprenta pe înfăţişarea comunei.

 

În acest sens, a fost depusă documentaţia pentru asfaltare, astfel încât străzile localităţii să intre într-un amplu proces de primenire.

De asemenea, s-au făcut demersuri importante pentru canalizare, ajungându-se deja în faza de organizare a licitaţiei pentru desemnarea firmei câştigătoare. "Sunt lucrări importante, care vor avea cu siguranţă un efect benefic în ceea ce priveşte creşterea gradului de confort al locuitorilor comunei.

Orţişoara are şi o poziţie privilegiată, fiind foarte aproape de municipiul Timişoara, şi sunt convins că toate aceste transformări vor atrage mulţi cetăţeni în comuna noastră", a declarat primarul Aleodor Sobolu. 

 

În cele șase capitole ale sale, programul investițiilor publice al comunei Orțișoara pe anul 2018 cuprinde o listă amplă de lucrări continuate sau noi, susținute financiar din bugetul local. Valoarea totală a acestor obiective este de aproape 4,3 milioane de lei. Un prim capitol se referă la realizarea planului urbanistic general (PUG), pentru această lucrare fiind alocată suma de 100.000 de lei. Dotările pentru dispensarul comunal și pentru serviciul voluntar pentru situații de urgență prevăd achiziții de generatoare și, în cazul primului, și a unui defibrilator. Edilii și-au propus să continue amenajarea parcului de joacă și construirea capelei funerare, precum și realizarea unei magazii la căminul cultural, cele trei obiective fiind în centrul comunal Orțișoara. Peste 910.000 de lei sunt destinați iluminatului public și alți aproape 290.000 pentru continuarea lucrărilor de introducere a rețelei de curent electric în noile zone de locuințe (PUZ 1 și 2)  din satul aparținător Cornești. De asemenea, pentru continuarea lucrărilor de introducere a rețelei de gaze naturale în PUZ 1 din Orțișora sunt alocați peste 171.000 de lei. Capitolul cel mai generos financiar este însă cel aferent drumurilor, suma pentru modernizarea acestora fiind de aproape 3,3 milioane de lei. Sume semnificative sunt alocate și pentru îmbunătățirea calității apei din sistemele de alimentare. De menționat că agenda investițională prevede obiective în toate localitățile componente, cele mai importante fiind în reședința comunei. De asemenea se are în vedere, pe lângă modernizarea de străzi și a  drumului comunal DC24/2, și realizarea de trotuare și reabilitarea aleilor pietonale.

Comuna Orţişoara va avea un buget mulţumitor în anul 2018. Suma alocată de către Consiliul Judeţean Timiş este de 500.000 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru modernizarea unor obiective locale.

 

Pe lângă suma menţionată, foarte importantă este şi contribuţia proprie a localităţii, ea nefiind deloc de neglijat. Suma adunată se datorează faptului că taxele şi impozitele au fost colectate într-un procent destul de mare, aproximativ 90 la sută, lucru care permite derularea unor noi investiţii.

 

"Am avut un grad foarte bun de colectare, este mulţumitor şi bugetul repartizat şi sunt convins că ne vom descurca aşa cum trebuie şi în acest an. Le mulţumesc încă o dată locuitorilor comunei pentru sprijinul acordat şi pentru cooperarea arătată ori de câte ori a fost nevoie", a declarat primarul Aleodor Sobolu.